A természet gyógyító ereje

Vis medicatrix naturae

Vis medicatrix naturae

Örménygyökér - A méregtelenítő.

2017. szeptember 02. - BioNatur

Örvénygyökér (Örménygyökér) - Inula Helenium L

Az örvénygyökér vagy örménygyökér, pompás peremizs a őszirózsafélék (Asteraceae) családjába, a őszirózsaformák (Asteroideae) alcsaládjába tartozó növényfaj. További elnevezései: örvényfű, örményfű. Dél- és Délkelet-Európától Közép-Ázsia területéig őshonos, de sokfelé elvadult, meghonosodott.

ormenygyoker.jpg

Jellemzése

Nagy termetű évelő növény, amelynek elágazó szára több mint 1 méter magasra nő. Széles lándzsa alakú, szürkés-molyhos fonákú, egyenlőtlenül fogazott levelei vannak. Alsó levelei hosszú levélnyelűek, a felső levelek ülők, szárölelő vállúak. Aranysárga virágai 6–7 cm széles fészekvirágzatot alkotnak; a 3–4 cm-es keskeny nyelves virágok, és a csöves virágok színe is sárga. Erőteljes, vastag gyökértörzsén sok oldal- és hajszálgyökeret találunk. Kaszattermése bóbitás. Magyarországon védett növény!

Gyógyhatása

Az örvénygyökérnek föld alatti szerveit használják fel; hatását több területen is elismerték. Légzőszervi problémáknál a benne lévő nyálkaanyaggal egyszerre köptető és köhögéscsillapító szer. Az epekiválasztás elősegítésében való hatásosságát is kimutatták. Vírusellenes tulajdonsága mellett a helenin gombaölő is, a Microsporum és a Trichophyton típusú gombák ellen hatásos.

Az örvénygyökér a köhögés csillapítására és a légzőszervek gyulladásának enyhítésére javallt: a hörghurut és – más növényekkel együtt – az asztma gyógyítására alkalmas. Az emésztőszervi, epe- és bélbántalmak kezelésében is hatékony. A fitoterápia elsősorban méregtelenítőszerként hasznosítja. Külsőleg a gombás eredetű bőrbetegségek kezelésére szolgál.

Ellenjavallat

Nagyobb adagban az örvénygyökér hányást, hasmenést és gátfájdalmakat idézhet elő. Ezért terhesség és szoptatás esetén különösen ellenjavallt. Használata orvosi javallat nélkül nem tanácsos!

inula-helenium-7.jpg

Források: www.orvosok.hu, www.fitoterapiakalauz.hu

fotók: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://bio-natur.blog.hu/api/trackback/id/tr5112719028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása