A természet gyógyító ereje

Vis medicatrix naturae

Vis medicatrix naturae

Izlandi zuzmó (Lichen islandicus)

2019. november 03. - BioNatur

Izlandi zuzmó (Lichen islandicus)

 

icelandic-moss-1998088_1920.jpg

 

Hatóanyag:  nyálka – poliszaharid, fumár-protocetrársav, licheszterinsav, uzninsav, protocetrársav, protolichesterinsav, fumársav, A-vitamin, B-vitamin, jód, zuzmósav,

Alkalmazása:

belsőleg:

– száraz köhögésre,

– tüdőgyulladásra,

– daganatos megbetegedésekre,

– gyomorrontásra,

– étvágytalanságra,

– asztmára,

– TBC-re

külsőleg:

– nehezen gyógyuló sebekre,

– bőrfekélyekre,

Antibakteriális hatású! 

Teájának elkészítése és adagolása: 2 evőkanál gyógynövényt 2 dl vízzel leforrázzuk, 15 percig állni hagyjuk, szűrjük. Fogyasztása naponta háromszor javasolt.

Leírás és előfordulás:
talajlakó, lemezes-bokros zuzmó, melynek bőrnemű telepei 10 cm magasra emelkednek fel a talajtól és a bokrocskák átmérője is körülbelül ugyanakkora. A telepek szarvasagancshoz hasonló módon ágaznak el. Az egyes telepek laposak, egyenlőtlen karéjokra osztottak, élük hullámos és pillás. Színük szürkészöld, és a telepek felületén apró, tányér vagy tál alakú, 8-10 mm átmérőjű, kerek, lapos barna képletek formájában jelennek meg a termőtestek (apotéciumok). Közép és Észak-Európa mérsékelt és hidegebb részein, Szibériában és Észak-Amerikában honos.

Felhasznált részek, drogok:
a zuzmótelep (Lichen islandicus).

Főbb hatóanyagok:
nyálkaanyagok (mintegy 50%) és keserűanyagok (4-7%).

Főbb hatások:
antibakteriális, vírusellenes, gyulladáscsökkentő, immunmoduláló és enyhe étvágyjavító.

Felhasználások:
száj- és garatgyulladás mérséklésére öblögetőszerként, köhögéscsillapító teák alkotórészeként, valamint étvágy- és emésztésjavító összetételekben.

Ajánlott napi adag:
felső légúti panaszok esetén 3-8 g kis adagokban, illetve 10x50-300 mg-mal egyenértékű kivonat; keserűanyagként étvágyjavításra néhányszor 1-2 g, 1-4 éves: 1-2 g; 4-10 éves: 2-4 g; 10-16 éves: 4-6 g.

Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
Belsőleg nagyobb adagban és hosszabb ideig alkalmazva hányingert és hányást okozhat, a zuzmósavak pedig arra érzékeny egyéneknél külsőleges alkalmazás esetén allergiás bőrtüneteket idézhetnek elő.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bio-natur.blog.hu/api/trackback/id/tr3913187176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása