A természet gyógyító ereje

Vis medicatrix naturae

Vis medicatrix naturae

Közönséges Pásztortáska - a vérzéscsillapító

2016. október 26. - BioNatur

Pásztortáska, közönséges (Capsella bursa-pastoris )

pasztortaska_capsella_buras-pastoris.jpg

A Pásztortáska felhasználása:

 

A növényt már régóta alkalmazzák vérzések csillapítására, különösen az anyaméh vérzéseinél, helyileg orrvérzéskor és a bőr felületi sérüléseinél. Az anyarozs alkaloidjainak felfedezése óta a pásztortáska elvesztette jelentőségét, mivel hatása gyengébb és megbízhatatlan. Szemben a korábbi véleményekkel, a készítmények hatása lényegesen függ annak korától, a felhasznált növények frissességétől, s több káros gombafaj jelenlététől. A hatásmechanizmus napjainkig nem tisztázott. A növény homeopátiás felhasználási területeihez tartoznak az anyaméh és a nyálkahártyák vérzései, valamint a vesekőbántalmak.

Tea: Forrázzunk le 2 dl forrásban lévő vízzel 2 teáskanálnyi szárított, apróra vágott növényt, hagyjuk állni negyedórára, majd szűrjük le. A menstruációs ciklus ideje alatt napi 2 csészényi tea fogyasztása ajánlott.

A növény vérzéscsillapító hatású, belső vérzés (méh, gyomor, bél) esetén a kiegészítő terápia részeként alkalmazzák, de ismert gyulladáscsökkentő és vizelethajtó tulajdonsága is, amit magas kálium-tartalmának köszönhet. Orrvérzés esetén a növény teájába mártott tampont az orrlyukba helyezve csillapítja a vérzést.

Jó tudni a közönséges pásztortáskáról!

 

Várandósság és szoptatás ideje alatt alkalmazása nem ajánlott! Elhúzódó vérzés esetén orvosi kivizsgálás szükséges. Tiszta helyen gyűjtsük, ne utak, vasutak mentén!

pasztortaska_capsella_buras-pastoris_001.jpg

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://bio-natur.blog.hu/api/trackback/id/tr6811833317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása