A természet gyógyító ereje

Vis medicatrix naturae

Vis medicatrix naturae

Fehér akác - az étvágycsökkentő

Mindennapok gyógynövényei, avagy gyógynövények a háztartásban XII. rész.

2016. október 10. - BioNatur

Fehér akác (Robinia pseudoacacia)

A fehér akácról kevesen tudják, hogy a májusban rövid ideig nyíló hófehér virága értékes gyógynövény is!

 

akac.jpg

Növény infó:

Fehér akác. Robinia psevdoacacia L. A hüvelyesek (Leguminosae) családjába tartozó, Észak-Amerikából származó közismert fa, amely nálunk is kisebb-nagyobb erdőségeket alkot, utak mellé és házak köré is szívesen ültetik. Fája sokféleképpen hasznosítható, májusban nyíló illatos virágai pedig nem csupán jó méhlegelőként, hanem gyógyteaként is megbecsültek. Az akácvirágot üde nyílásban, a fürtöktől lefosztva kell gyűjteni. Csakis a fáról szedett és gondosan megszárított, eredeti fehér színű virágokat lehet felhasználni. Az elnyílottan lehullott, a fák alól felsepert virágok értéktelenek, mert illatukat és tetszetős színüket már elveszítették.

Gyógyhatásai

Teája jó köhögéscsillapító, enyhe vízhajtó és hashajtóként is alkalmazzák. Mivel igen aromás, ízjavítónak is keverhetjük más teákba. A kozmetikai ipar szintén előszeretettel használja. Az akác virágából készült forrázat ezen kívül kiváló nyálkaoldó, görcsoldó, nyugtató, tonizáló. Gyomor- és nyombélfekélynél az orbáncfűvel felváltva kell használni. Kúraszerűen naponta egy csészével csak addig kell inni, amíg az adott probléma nem szűnik. A szervezetet emlékeztetve a védekezésre a továbbiakban heti vagy kétheti egy csésze is elegendő. Legfontosabb tulajdonsága, hogy csökkenti a gyomorsav termelést, ezért eredményesen használható reflux betegségre.

Felhasználása

Gyógytea: mindig forrázatot készítünk a száraz gyógynövényből. Ha vízhajtásra használják, reggel igyanak meg egy csészével, székletlazításra viszont este kell fogyasztani. Gyomorsav túltermelésre naponta 1 csésze akácvirág tea ajánlott este étkezés után. Akkor se hagyják abba teljesen a tea fogyasztását, ha a gyomorégés megszűnt: emlékeztetőül időnként igyanak meg egy-egy csészével.

Köhögésre napi két csésze fogyasztása ajánlott 1-2 héten keresztül. Ihatjuk önmagában vagy más gyógynövényekkel (hársvirág, kakukkfű, szurokfű, apróbojtorján) együtt. Száraz köhögésnél hurutoldó, hurutos köhögésnél köptető hatása van. A teát mindig frissen kell elkészíteni, a langyosra hűlt forrázatot akácmézzel lehet ízesíteni. Fél óra alatt kortyolgatva fogyasszák el reggel és este.

Mivel csökkenti a savtermelést, ezért étvágycsökkentő hatása is van, ebből a célból keverhetjük katángkóróval. Utóbbit főzni kell, ezért azt javaslom, 2-3 perces főzéssel készítsék el a katángteát, majd ezzel a teával forrázzák le az akácvirágot. Napi 1 csészével igyanak belőle éhgyomorra, de nem tovább, mint 4 hét. Utána tartsanak egy 3-4 hetes szünetet.

feher_akac.jpg

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Feh%C3%A9r_ak%C3%A1c
http://biowellnatura.hu/p/akacvirag.html
http://gyogynovenyek.info/gyogynovenyek-betegsegekre/kohoges/feher-akac/
http://gyorgytea.hu/gyorgyteak/egyedi-teak/feher-akacvirag

A bejegyzés trackback címe:

https://bio-natur.blog.hu/api/trackback/id/tr5811683271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása