Ánizs (Pimpinella anisum)
Az Ánizs az ernyősvirágzatúak (Apiaceae) családjába tartozik. A Földközi-tenger területéről származó, hazánkban termesztett egyéves, illatos növény. Íze, kellemes, édes-fűszeres.
A növény apró, tojásdad alakú termését használják gyógyászati célra. Júliusban virágzik, termése augusztus-szeptember hónapban szedhető.
Mivel az ánizs csökkenti a felfúvódást és a teltségérzetet, így közismerten jó szélhajtó, görcsoldó és emésztést serkentő gyógynövény. A szoptatós anyukák tejkiválasztást serkentő hatásáért fogyasztják. Az ánizs epekiválasztást elősegítő és nyákoldó hatású teakeverékek markáns alkotórésze, jó köptető. Bizonyítottan enyhíti a köhögést is.
Hatóanyag: anethol(80-90%), zsírosolaj, kolin, metilkavikol, ánizs-aldehid
Alkalmazás:
belsőleg:
– felső légúti megbetegedésekre,
Külsőleg: (főként illóolaj formában)
– rovarcsípésekre,
Teájának elkészítése és adagolása:
Felnőtteknek: 2 evőkanál gyógynövényt leforrázunk 3 dl vízzel, 25 percig állni hagyjuk, szűrjük. Fogyasztása naponta háromszor javasolt.
Gyerekeknek köhögéscsillapításra: 1 teáskanál ánizsmagot teszünk 2,5 dl forrásban lévő vízbe. 10 percig lassú tűzön forraljuk (lehetőleg fedjük le az edényt) majd hagyjuk kihűlni. Egy teáskanál mézzel ízesítve adhatjuk a gyerekeknek.