A természet gyógyító ereje

Vis medicatrix naturae

Vis medicatrix naturae

Ánizs - az emésztés serkentő

2017. január 11. - BioNatur

Ánizs (Pimpinella anisum)

 

anizs_anice-autoxauto.jpg

 

Az Ánizs az ernyősvirágzatúak (Apiaceae) családjába tartozik. A Földközi-tenger területéről származó, hazánkban termesztett egyéves, illatos növény. Íze, kellemes, édes-fűszeres.

A növény apró, tojásdad alakú termését használják gyógyászati célra. Júliusban virágzik, termése augusztus-szeptember hónapban szedhető.

Mivel az ánizs csökkenti a felfúvódást és a teltségérzetet, így közismerten jó szélhajtó, görcsoldó és emésztést serkentő gyógynövény. A szoptatós anyukák tejkiválasztást serkentő hatásáért fogyasztják. Az ánizs epekiválasztást elősegítő és nyákoldó hatású teakeverékek markáns alkotórésze, jó köptető. Bizonyítottan enyhíti a köhögést is.

Hatóanyag: anethol(80-90%), zsírosolaj, kolin, metilkavikol, ánizs-aldehid

Alkalmazás:

belsőleg:

– felső légúti megbetegedésekre,
– bronchitisre,
– asztmára,
– bakteriális fertőzésekre,
– emésztési zavarokra,
– étvágyjavító,
– epekiválasztás serkentésére,
– tejszapoító hatású,
– gyomorfekélyre,
– hasmenésre,

 

Külsőleg: (főként illóolaj formában)

– rovarcsípésekre,
– viszketésre,
– szájfertőtlenítésre,

 

Teájának elkészítése és adagolása: 

Felnőtteknek: 2 evőkanál gyógynövényt leforrázunk 3 dl vízzel, 25 percig állni hagyjuk, szűrjük. Fogyasztása naponta háromszor javasolt.

Gyerekeknek köhögéscsillapításra: 1 teáskanál ánizsmagot teszünk 2,5 dl forrásban lévő vízbe. 10 percig lassú tűzön forraljuk (lehetőleg fedjük le az edényt) majd hagyjuk kihűlni. Egy teáskanál mézzel ízesítve adhatjuk a gyerekeknek.

 

anizsmag.jpg

Források: Link1  Link2

A bejegyzés trackback címe:

https://bio-natur.blog.hu/api/trackback/id/tr5112116681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása