A természet gyógyító ereje

Vis medicatrix naturae

Vis medicatrix naturae

Gyermekláncfű - A Máj és az epe segítője

2017. január 19. - BioNatur

Gyermekláncfű (Taraxacum officinale)

 

pitypang_taraxacum_officinale-839e3b4944.jpg

 

A gyermekláncfű  a világ nagy részén vadon burján­zik, de Európa egyes vidékein gyógyászati célokból külön termesztik. Egyetlen, sárga virág­zata az idény nagy része alatt virágzik. A gyermekláncfűből készült táplálék-kiegészítők álta­lában vagy a növény édes gyökértörzsét és karógyökerét tartalmazzák, vagy a leveleit, habár az egész növény, virágzatával együtt értékes és gyógyhatású.

A népi gyógyászok régóta ajánlják a gyermekláncfű gyökerét a máj és az emésztési rendszer panaszaira, a levelét pedig a vízretenció csökkenté­sére. A gyermekláncfű különböző hatóanyagai a máj és a vesék működé­sét szabályozzák, ezért a növény számos olyan betegség kezelésére alkal­mas, amikor a szervezetből különféle méreganyagokat kell eltávolítani.

A gyermekláncfű májra gyakorolt jótékony hatásának vizsgálata kapcsán kimutatták, hogy a gyógynövény fokozza az epe ter­melődését és kiválasztását a májban és az epehólyagból való ürülését. Ezáltal olyan betegségekre jó, mint az epekő, a sárgaság vagy a májgyul­ladás. A levél erős vizelethajtó hatását magas káliumtartalmának tulaj­donítják.

A friss szárak fájdalommentesen oldják az epekövet, szabályozzák a máj és epe működését. - Az ásványi sók mellett a pongyola pitypang fontos gyógy- és építőanyagokat tartalmaz, amelyek az anyagcsere-betegségek gyógyításában igen fonto­sak.

Vértisztító hatása folytán köszvény és reuma esetén is segít, elmulasztja a nyirok-cso­móduzzanatokat, ha az ember a friss szárral 3-4 hetes kúrát végez. Sárgaság és lépbántalom ellen szintén eredményesen alkalmazható.

Hatóanyag: inulin, taraxacin, triterpén szapponin,  kovasav,  kolin, cseranyag,  a levelekben és a virágokban B2- és C-vitamin

Alkalmazás:

belsőleg:

– májkárosodásra,

– epegyulladásra,

– vizelethajtásra,

– étvágytalanságra,

– hasnyálmirigy gyulladásra,

– vesekőoldásra,

Mellékhatása: Vesekő oldásnál a kőelakadás miatt fokozott figyelmet igényel!

Teájának elkészítése és adagolása: Fél evőkanál gyógynövénygyökeret2 dl vízzel 3 percig főzzük, 10 percig állni hagyjuk, szűrjük. Fogyasztása naponta kétszer, reggel és este javasolt. A kúra ideje 4-5 hét, mely után 1-2 hetes szünetet kell tartani.

pitypang_dandelion-picture.jpg

Források:

- Fitoterápiakalauz

- Vitaminsziget

pitypang_mag.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://bio-natur.blog.hu/api/trackback/id/tr1412136573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása