A természet gyógyító ereje

Vis medicatrix naturae

Vis medicatrix naturae

Tüdőfűlevél - Légúti bántalmakra

2017. január 27. - BioNatur

Tüdőfű (Pulmonaria officinalis)

 

tudofu_boraginaceae_pulmonaria_officinalis-1.JPG

Egy érdekes gyógynövény melyet ma már ritkán alkalmaznak. Az orvosi tüdőfű (Pulmonaria officinalis) a borágófélék (Boraginaceae) családjába tartozó Pulmonaria nemzetség 4 Magyarországon is előforduló fajának egyike, melyet gyógynövényként alkalmaz a népi gyógyászat. Nevezik pettyegetett tüdőfűnek, illetve dongófűnek is.

Az orvosi tüdőfű felhasználása

 

Nyálkatartalma folytán a drog irritációcsökkentő hatású, és hagyományosan légúti megbetegedések kezelésére alkalmazzák. A népi gyógyászat bélnyárkahártya-gyulladás esetén is latba veti, allantointartalma folytán külsőleg kisebb sérüléseket gyógyít vele. Korábban úgy gondolták, hogy a benne levő kovasav kedvezően hat a tüdőbetegségekre, különösen a tuberkulózisra. Ez tudományosan teljesen megalapozatlan, hiszen ott a bakteriális kórokozók elpusztítása nélkül nem lehet oki kezelést végezni, és gyógyulást elérni. Az enyhe lefolyású, meghűléses eredetű légúti bajok enyhítésére alkalmas csupán.

Hatóanyag: cserző anyag, flavonoid, kalcium só, kálium, keserű anyag, pirrolizidin alkaloida, szaponin, szilíciumsav, tannin, vas,

Vitamintartalom: C,

Alkalmazás:
belsőleg:

– köhögésre,

– hurutoldásra,

– tuberkulózisra,

– tüdőgyulladásra,

Tea elkészítése: 1 evőkanál gyógynövényt leforrázunk 2 dl vízzel, 15 percig állni hagyjuk, szűrjük. Fogyasztása naponta háromszor javasolt.

tudofu_pulmonaria_officinalis.jpg

Források:

Orvosok.hu

Fitoterápiakalauz

Népi gyógymódok

A bejegyzés trackback címe:

https://bio-natur.blog.hu/api/trackback/id/tr5112137259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása