A természet gyógyító ereje

Vis medicatrix naturae

Vis medicatrix naturae

Fűszernövények - a konyha és a gyógyítás szolgálatában.

2017. február 01. - BioNatur

Gyógyító fűszernövények

 

(Fotó: Dr. Mercola’s Healthy Herbs)

Gondolnánk hogy a konyhában használt fűszerek az ételek ízesítésén túl az egészségünk fenntartására és helyreállítására is használhatók? Pedig így van! Egy odafigyelő háziasszony a család egészségét is komolyan befolyásolni tudja csupán csak a főzéshez használt fűszereivel.

A miértekre és hogyanokra lássunk néhány példát:

A fűszerekre táplálkozásunkban nagy szükség van, mivel ízükkel, illatukkal és színükkel élvezetessé teszik az alaptápanyagokat, és elősegítik, hogy a szervezet az elfogyasztott étel tápanyagait megfelelően hasznosítsa. Hatásukra a szervezetben az emésztéshez szükséges nyálképződés beindul, emésztőenzimek mennyisége növekszik, az étvágy erősödik.

Az emésztést elősegítő hatásukon kívül gyógyhatásuk is van pl.: majoranna – szabályozza a bélműködést és görcsoldó hatása is van. Az ánizsnak, köménynek, édesköménynek kellemes aromáján kívül emésztésserkentő, nyákoldó, felfúvódást gátló, anyatejserkentő hatása is van.

spices-887348_1920.jpg

(fotó: pixabay)

A táplálkozástudomány bebizonyította a fűszerek jelentőségét, azt, hogy a szag és ízanyagok rendkívül fontosak az emberi szervezet számára, mivel elősegítik a gyomornedv kiválasztódását és az anyagcsere-folyamatok serkentését. A finom aromájú anyagok egyszerre hatnak az ízlésre és a szaglásra. Fokozzák a nyálelválasztást, jelentősen előmozdítják a fermentációs folyamatok lezajlását.

A fűszerek kedvezően hatnak a szív működésére és a vérnyomásra. Illóolaj tartalma gátolja a mikroorganizmusok fejlődését, némelyiküknek csíraölő hatása is van. Így a fűszerek javítják az élelmiszerek eltarthatóságát, és megakadályozzák a bélben lévő káros baktériumok elszaporodását. A friss fűszernövények ízjavító hatásán kívül magas a vitamin és ásványi-anyag tartalmuk is.

spices-1905075_1280.jpg

(fotó: pixabay)

A fűszerek felhasználásakor a tapasztalat, a kísérletezési kedv, és a mérsékletesség legyen a döntő. Óvakodni kell az erős fűszerek, állandó és mértéktelen használatától. A fűszerek hatóanyagai kismértékben alkalmazva elősegítik, javítják az étvágyat, illatukkal kívánatosabbá teszik ételeinket, túlzott alkalmazásuk azonban komoly egészségkárosodást is okozhat. A fűszerek teszik táplálkozásunkat teljes értékűvé, a bennük lévő vitaminok, ásványi anyagok, savak, keserű anyagok és egyéb összetevők által.

Ezért szól a fűszernövények gyógyhatásairól blogunk új fejezete.

chili-664635_1280.jpg

(fotó: pixabay)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bio-natur.blog.hu/api/trackback/id/tr7512172664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása