A természet gyógyító ereje

Vis medicatrix naturae

Vis medicatrix naturae

Kapor - A vércukorcsökkentő

2017. február 06. - BioNatur

Kapor - Anethum graveolens

 kapor_anethum-graveolens-flower--brian--cc-by-2.jpg

 

Felhasználható: a zöld növény, az érett termés és az illóolaj

Jótékony hatásai

Illóolajokban rendkívül gazdag, elsősorban gyomorerősítőként és vizelethajtóként tartjuk számon, de nyugtató és antibakteriális hatású, álmatlanság ellen, fogínygyulladás esetén is kiváló. Frissen vagy tea formájában fogyasztva vesebetegség, hányinger, emésztési rendellenességek, felfúvódás esetén is gyógyírként szolgál, kismamáknál pedig serkenti a tejelválasztást. A kapormag rendkívül jó hatással van a hormonháztartásra, ezért fogyasztása a menopauza időszakában levő nőknek különösen ajánlott. Kalciumban, mangánban, vasban gazdag, de jelentős mennyiségű C-vitamint is tartalmaz. 

Alkalmazása:

Belsőleg:

- Szél- és hashajtó, bélféregűző, megszünteti a bélpangást, étvágyfokozó, epehajtó, bélgörcsoldó hatású (gyermekeknek is ajánlott, mivel gyengébb más, hasonló hatású szereknél pl. kömény, édeskömény, ánizs)
- Vércukorcsökkentő
- Nyugtató, fájdalomcsökkentő
- Serkenti a tejkiválasztást

Külsőleg:

- Szemgyulladásra borogató
- Húgyúti betegségeknél ülőfürdőként főzött szűrlete vagy illóolaja, a bőrön át fölszívódva gátolja az Eserichia coli baktérium megtelepedését

Fűszerként:

Levesek, főzelékek, saláták, gombák, körözöttek, sajtok, hal- és húsételek, mártások, kovászos uborka, savanyú káposzta, tök ízesítésére. Fűszerkeverékek és páclevek alkotója. A vegyes savanyúságok eltevéséhez a félérett termés ágazatait, az ernyőket használják fel. Alkalmazzák likőrökhöz is. Túrós süteményekhez előszeretettel használt ízesítő.

Tea elkészítése: 1 teáskanálnyi összetört kaportermést leforrázunk 3 dl vízzel, majd hagyjuk állni negyed órán át, utána szűrjük le. Könnyíti az emésztést.

Ülőfürdő: 30 g kapormagot 1 liter vízben forraljunk fel, és hagyjuk állni negyedórán át, majd öntsük a fürdővízhez. Altesti fájdalmak esetére ajánlott.

Figyelem: Fitoösztrogén hatása miatt a népgyógyászatban a renyhe menstruáció megerősítésére használták. Várandósság alatt éppen emiatt a hatása miatt nem ajánlatos fogyasztani.

kapor_anethum_graveolens.jpg

Források:

Gyogynovenylexikon.hu

Orvosok.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://bio-natur.blog.hu/api/trackback/id/tr6712184338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása