Koriander - Coriandrum sativum
Felhasználható: termése és illóolaja
Hatóanyag: illóolaj 60-70% linalool (koriandrol), borneol, geraniol, pinén, kámfor, fellandrén, valamint zsíros olaj, fehérje, cserzőanyag, jelentős A- és C-vitamin tartalma.
Alkalmazása:
Belsőleg:
· Étvágyjavító, serkenti az emésztőnedvek elválasztását, szélhajtó, bélféregűző, gyomornyugtató, görcsoldó és hányinger csillapító
· Segíti más gyógynövény-hatóanyagok beépülését
· Enyhíti a migrénes panaszokat
· Segíti a salakanyagok kiürülését a szervezetből, javasolják égő húgycső, hólyaghurut, húgyúti fertőzések kezelésére
· Allergia, szénanátha tüneteit enyhíti
Külsőleg:
· Gyulladt bőrnél és daganatnál, arcidegzsábánál, izomgörcsnél és kiütéseknél alkalmazzák
· Illóolaja párologtatva nyugtató hatású, segíti a feszült izmok ellazítását
Ajánlott napi adag: termésből 3 g, illóolajból 60-190 mg.
Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések: nemkívánt mellékhatása és ellenjavallata nem ismert.
Fűszerként: borok, vermutok ízesítője, sonkapác fűszere. A konzervipar is jelentős mennyiségben vásárolja. A mexikói és a kelet-ázsiai konyha előszeretettel használja leveleit. A magyar konyha savanyúságok eltevésénél (savanyú uborka és paprika) ízesít a korianderrel. A currypor fontos alkotóeleme. Használják sültek, hentesáru,
káposztafélék, levesek, mártások, pástétomok, húspácok, szószok készítésénél.
Illóolajával, melyet lepárlással nyernek, parfümöket, fogkrémet, orvosságot ízesítenek.
Tartósítja az élelmiszereket, mivel olyan anyagokat tartalmaz, amelyek elpusztítanak bizonyos baktériumokat, gombákat és a hússal táplálkozó rovarok lárváit.
Forrás: orvosok.hu
Fotó: pixabay.com