A természet gyógyító ereje

Vis medicatrix naturae

Vis medicatrix naturae

Kömény - az emésztés segítője

2017. március 22. - BioNatur

Konyhai kömény - Carum carvi

komenymag_01.jpg


Felhasználható: kaszattermése és illóolaja.

Hatóanyag: 3-7% illóolaj, ennek fő alkotórésze a d-karvon (50-60%), ez adja jellegzetes ízét és illatát, tartalmaz még d-limonént és karveolt, zsíros olajat, fehérjét, csersavat, gyantát.

Alkalmazása:
Belsőleg:
- Étvágyserkentő, serkenti az emésztőenzimek elválasztását, gyomor- és bélgörcsoldó, szélhajtó, karveol és karvén tartalma nyugtatja az emésztőcsatorna simaizmait, bélféregűző
- Antibakteriális, antifunginális hatású
- Méregtelenítő
- A méh simaizmait lazítja, enyhíti a menstruációs görcsöket, használják elégtelen menstruációs vérzésnél, tejelválasztás fokozására

Külsőleg:
- Illóolaja a has bőrén keresztül felszívódva is kifejti puffadást csökkentő, szélhajtó hatását

Fűszerként: olaját a likőriparban használják, de szájvizet, szappant, arcvizet is illatosítanak vele. Kenyér és péksütemények, körözöttek, sajtok, levesek, főzelékek, saláták, húsok, burgonya-, káposztaételek és különböző mártások, páclevek ízesítője. Nemcsak magját, hanem levelét is felhasználják fűszerezésre.

Ajánlott napi adag:
termésből 1 éves korig 1 g, 1-4 éves korig 1-2 g, 4-10 éves korig 1-4 g, 10 éves kor felett 1-5 g, forrázat vagy egyéb készítmény formájában. Az illóolaj napi adagja 60-150 mg.

Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések: terápiás adagban alkalmazva nemkívánt hatások és interakciók fellépésével nem kell számolni.

komenymag_02.jpg

Források: orvosok.hu, fitoterapiakalauz.hu

Fotók: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://bio-natur.blog.hu/api/trackback/id/tr5812299739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása