Oregánó - Origanum vulgare (szurokfű)
Felhasználható: virágos, leveles hajtásának a felső, kb. 30 cm-es része
Hatóanyag: illóolaj (timol, cimol, karvakrol, origanen, terpinén), glikozidok, cseranyag, flavonoidok, keserűanyag, C-vitamin, sztahidrin alkaloida, nyálkaanyag
Alkalmazása:
Belsőleg:
· Köhögéscsillapító, köptető, nyálkaoldó, enyhe görcsoldó, izzasztó
· Timol és karvakrol tartalma miatt antiszeptikus hatású vese- és légzőszervi gyulladásoknál, megfázás, influenza kezelésénél, része légfrissítőknek is
· Idegnyugtató
· Étvágyserkentő, fertőtleníti az emésztőrendszert, gyomor- és bélhurutnál alkalmazzák
· Izületi gyulladásoknál
· Menstruációs fájdalmak ellen
Ajánlott napi adag: virágos hajtásból 4-6 g, illetve azzal egyenértékű kivonat.
Fűszerként: fűszerét a levelek és virágok alkotják, morzsolt állapotban. Fűszereznek vele bab- hal- és káposztaleveseket, burgonyafőzeléket, csirke-, marhapörkölteket, vadasokat, töltött káposztát, véres és májas hurkát, kolbászféléket, mártásokat. Az olasz konyha elmaradhatatlan fűszere, pizzák, paradicsomos ételek, rostonsültek ízesítésére használják.
Ellenjavallat: serkenti a menstruációs ciklust. Áldott állapotban és a szoptatás ideje alatt nem javasolt. Illóolaja bedörzsölőszerként nem alkalmas, mert irritálja a bőrt és a nyálkahártyát.
Forrás: orvosok.hu
Fotó: pixabay.com