A természet gyógyító ereje

Vis medicatrix naturae

Vis medicatrix naturae

Citromfű - Az idegerősítő

Mindennapok gyógynövényei, avagy gyógynövények a háztartásban VI. rész.

2016. szeptember 26. - BioNatur

Citromfű (Melissa officinalis)

 

02-melissa-officinalis.jpg

 

A citromfű felhasználása:

A fő hatóanyagnak, az illóolajnak nyugtató, görcsoldó, szélhajtó és antibakteriális hatást tulajdonítanak, míg a citromfű készítmények vírusellenes sajátossága az ajakosvirágúak típusos cserzőanyagainak tulajdonítható.

A citromfű kivonatait gyakran alkalmazzák ideges gyomor és bél, valamint szívpanaszok, valamint az álmatlanság enyhébb tüneteinek kezelésére.

A citromfüvet a homeopátiában ritkán alkalmazzák, elsősorban menstruációs zavarok esetén.

Tea: 1 csésze forró vízbe helyezzünk 3 teáskanálnyi citromfű-levelet, majd 10 perc állás után szűrjük le. Naponta 3 csészével (többször 1-1 csészével) fogyasszunk 4-6 héten át. Ideges állapotban, depresszió esetén igyuk.

Fürdő: 1 l vízben forraljunk fel 10 evőkanál citromfüvet, majd 10 perc múlva szűrjük le. A főzetet öntsük a fürdővízhez, és vegyünk benne 10-20 perces fürdőt.

Hatóanyagai nyugtató és vírusölő hatással rendelkeznek. Külsőleg a Herpes simplex helyi kezelésére alkalmas. A citromfűből vírusölő tulajdonsága miatt krémet is készítenek, mely jól alkalmazható ajakherpesz esetén. Ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény. Szerepe van a depresszió oldásában is. Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó citromfüvet alkalmazni. Ismeretes még izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is. Az illóolaj reumás panaszok enyhítésére használható fürdőként és bedörzsölő szerként.

 

citromfu.jpg

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://bio-natur.blog.hu/api/trackback/id/tr7711743589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása