A természet gyógyító ereje

Vis medicatrix naturae

Vis medicatrix naturae

Tejoltó Galaj - a természetes görcsoldó

Galajfüvek gyógyhatásai II

2016. november 24. - BioNatur

Tejoltó galaj

(Galium verum L.)

 tejolto_galaj_galium_verum_001.JPG

A növényről

Közönséges,- ragadós,- tejoltó. Mind-mind a galajfélék... Gyógyerejük megközelítőleg hasonló, azonban az élőhelyük és küllemük különböző mértékben eltér. A ragadós galajt, minden erdőjáró esküdt ellenségét nem kell bemutatni. Akire ragadt már a kis zöld termésből az örökre megjegyzi a növényt. A többi galajféle közel sem ennyire "ragaszkodó". Nem kényes növény, szinte mindenhol megterem, erdőkben réteken. Ellepi a szántókat, ezzel sok bosszúságot okozva a gazdáknak. A közönséges és ragadós galaj fehér virágaival szemben a tejoltó galaj virágai zöldessárga néha sárgásfehér színűek, aprók, öttagúak, tömött bugavirágzatot alkotnak.

Gyógyhatásai

A tejoltó galaj vízhajtó, görcsoldó hatású. Vese és epebajokra, epilepsziára, mirigydaganatokra használjuk.

Felhasználása belsőleg

Veseműködés javítására, húgyúti gyulladásra reggel egy csésze teát kell inni éhgyomorra. A gyorsabb hatás érdekében összekeverhetik ¼ rész porcsinfűvel. Addig kell inni, míg a panaszok el nem múlnak. Májfertőzésre, epehólyag gyulladásra napi 1-3 csészével igyanak étkezések előtt. A mirigyrendszer működésének javítására heti 2-3 csésze tejoltó galajból készült tea ajánlott.

Felhasználása külsőleg

Bőrbetegségekre, ne­hezen gyógyuló sebekre, cisztákra, különbö­ző eredetű daganatokra a tejoltó galaj főzetét borogatószerként rakják. Steril gézlapokat vagy vattát átitatnak a főzettél, éjszakára a kezelendő testrészre helyezik, rögzítik, majd reggel eltávo­lítják. Folyamatos alkalmazása javasolt, ismert mellék­hatása nincs. A külső kezelés eredményesebb, ha belsőleg is alkalmazzák a tejoltó galajt.

 

tejolto_galaj_800px-galium_verum_002.JPG

Források:

http://vitalitasportal.com/gyogynovenyek/tejolto-galaj-a-termeszetes-gorcsoldo/

http://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/gyogynovenyek_a_pajzsmirigy_egeszsegeert/20150813155240?autorefreshed=1

Fotók:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Galium.mollugo.5960.Liosi.jpg

https://commons.wikimedia.org/wiki/Galium_verum#/media/File:Galium_verum_002.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://bio-natur.blog.hu/api/trackback/id/tr5311941905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása