A természet gyógyító ereje

Vis medicatrix naturae

Vis medicatrix naturae

Acsalapu - A légzéskönnyítő

2016. december 18. - BioNatur

Acsalapu

n2_1_nyree_fearnley_petasites_hybridus_butterbur.jpg

Növény infó:

A vörös acsalapu, más néven kalaplapu vagy nagy szattyú (Petasites hybridus) a őszirózsafélék (Asteraceae) családjába, a őszirózsaformák (Asteroideae) alcsaládjába tartozó növényfaj. Hegyvidéki patakok, források partjain, nedves réteken termő, évelő gyógynövény.

Jellemzése

Nagy termetű növény, szív alakú, szabályosan vagy szabálytalanul fűrészes levelei elérhetik a 90 centiméteres átmérőt is. A levelek fonák oldala szürkén molyhos. Fészekvirágzatai még a levelek előtt jelennek meg, 15-30 cm magasak, tömött mályvaszínű fürtökben állnak, amelyen pikkelylevelek találhatóak. A virágok egy- vagy kétivarúak is lehetnek. Az egyivarú fészekben a bibeszál félhenger alakú, a kétivarú virágban kihegyezett csúcsú, tojásdad alakja van. Az acsalapu március-május között virágzik.

Felhasználás

Hatóanyagai elősegítik a nyálkiválasztást, izzasztó és köhögéscsillapító hatásai vannak. Teáját légzőszervi megbetegedések ellen használják. Asztmás megbetegedések tüneteinek enyhítésére teaként, külsőleg torokgyulladás elleni öblögetésre is javallott. A gyökeréből készült tea köptetőként, migrént megszüntető házi szerként hasznosítható. A levelek gyulladások és kelések borogatására is használhatók.

Gyógyhatása

Nyálkakiválasztást elősegítő köptető, izzasztó és köhögéscsillapító, légzéskönnyítő, torokgyulladást csökkentő, asztma, epilepszia, ideges fejfájás, migrén. A gyökértea légzőszervi megbetegedések, asztmás bántalmak enyhítésére, a légzés könnyítésére szolgál. A levelekből készült tea köptető, izzasztó, ideges fejfájást, migrént csillapító szer. Gyökérfőzete torokgyulladás elleni öblögetésre alkalmas. Levelei gyulladások, kelések borogatására használható.

Teakészítés:

Forraljon fel 4 dl. vizet, vegye le a tűzről és tegyen bele 1 teáskanál acsalapugyökeret. Fedje le és hagyja állni 30 percig. Utána szűrje le és egész napra elosztva fogyassza el éhgyomorra vagy étkezések előtt fél órával. A betegség súlyosságától függően az adag növelhető 6 dl. vagy 8 dl. vízbe 2-3 púpozott teáskanál acsalapugyökérrel. Külsőleg alkalmazva 5 dl. vízből és 2 púpozott evőkanál acsalapugyökérből készítsen forrázatot. A tea csak mézzel édesíthető. Az elkészített tea eltarthatósági ideje maximum 12 óra.

Egy kúra ideje 2 hét. Folytatni csak 5 nap szünet után lehet. A teához zöldség és gyümölcsételek fogyasztása javasolt. FIGYELEM! A tea erős hatású. Túladagolása émelygéssel, hányással kezdődik.

 

voros-acsalapu-petasites-hybridus-officinalis-05.jpg

Források:

http://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/acsalapu.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%B6r%C3%B6s_acsalapu

http://gyogynovenyek.info/gyogynoveny-lexikon/acsalapu/acsalapu/

A bejegyzés trackback címe:

https://bio-natur.blog.hu/api/trackback/id/tr1310414490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása