A természet gyógyító ereje

Vis medicatrix naturae

Vis medicatrix naturae

Almaecet - az életelixír

2016. december 22. - BioNatur

 Az almaecet

 * * *almaecet_02.jpg

 

Az ecet univerzális termék a háztartásban: használhatjuk ételízesítésre, vízkő eltávolítására, de darázscsípés enyhítésére is. Sokféle formája létezik, az egyik legértékesebb az almaecet, melynek egészségre gyakorolt jótékony hatásai rendkívüliek.

Az ecet savanykás, kissé csípős ízét nem mindenki kedveli. A háztartásokban leggyakrabban előforduló 10 és 20%-os ecetsavak mellett azonban léteznek lágyabb, kellemesebb aromájú ecetfajták is, melyek rendszeres fogyasztása egészségünkre gyakorolt pozitív hatásuknak köszönhetően kifejezetten javasolt. Ilyen ecetfajta az almaecet is, melyet nem csak az ételek ízesítésére, de egészségünk megőrzése érdekében, valamint a szépségápolásban is használhatunk. Ismerjük meg hogyan!

Alkoholból ecet

Az ecet alkoholtartalmú folyadékok, például bor, sör, pálinka erjesztésével keletkezik. Az alkohol, nyitott edényben tárolva és levegővel érintkezve egy idő után megsavanyodik és ecetes lesz, amelyért az ecetsav-baktériumok a felelősek. Ezen baktériumok hatására az etil-alkohol ecetsavvá oxidálódik, és létrejön az ecet. Ma a kereskedelemben kaphatók erjesztéses ecetek, de kémiai úton is állítanak elő. Több fajtája is létezik, így például a balzsamecet, a rizsecet, a borecet, valamint a különféle gyümölcsborecetek, melyek közül a legismertebb az almaecet. Gyümölcsborecetet készítenek még őszibarackból, meggyből és eperből is.

Savas, de lúgosít: Bár az almaecet a citromhoz hasonlóan savas kémhatású, fogyasztása mégis lúgosítja a szervezetet, ugyanis olyan anyagokat tartalmaz, melyek segítik a savak lebomlását, és a lúgok termelődését. A legjobb lúgosító hatás érdekében mindig üres gyomorra igyuk.

Az almaecet igazi életelixír

Az almaecet az alma erjedése során létrejövő almabor további fermentálásával jön létre, és igen alacsony, 5% savtartalmú (nagy részét víz alkotja). Már őseink korában is előszeretettel alkalmazták, hiszen sokféle értékes tápanyagot (kalcium, kálium, magnézium, nátrium, foszfor, szilícium, vas, aminosavak, enzimek, pektin, A- és C- vitamin, béta-karotin) tartalmaz, és egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai kiemelkedőek. Magas rosttartalmának köszönhetően enyhíti a gyomor- és emésztési problémákat, ugyanakkor csökkenti a szervezet koleszterinszintjét, antioxidáns-tartalmának köszönhetően pedig a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek megelőzésében is fontos a szerepe. Használhatjuk magas vérnyomás, asztma, valamint ízületi gyulladások és migrén kezelésére is. Remek fertőtlenítőszer, gomba- és baktériumölő, ennek köszönhetően Candida diétában is alkalmazható. A szervezetet frissítő hatása miatt fiatalítószerként is emlegetik.

Segíti a fogyókúrát is

Az almaecet fogyókúra esetén is kiválóan alkalmazható, hiszen felgyorsítja az anyagcserét, segíti az emésztést, vízhajtó, méregtelenítő és étvágycsökkentő hatású, és gátolja a zsírok lerakódását. Hosszú távon fejti ki jótékony hatását, így a többletsúly fokozatosan adható le. Étkezés előtt 10-15 perccel egy evőkanál almaecetet keverjünk el 3 dl vízben, és igyuk meg. Figyelem! Ha valakinek érzékeny a gyomra, vagy gyomorfekélye van nem szabad alkalmazni.

Bőr- és hajápolás almaecettel

almaecet_03.jpg

Az almaecet szépségünk megőrzésében is nagy segítségünkre lehet. Az ecetvizes fürdő feszessé varázsolja a bőrt, hámlasztó hatású, valamint tisztítja és illatosítja a bőrt. Egy kád vízhez 200 ml ecetet adjunk, valamint egy pohár tejszínt is, hogy bőrünk igazán bársonyos legyen. Nagy hasznát vehetjük a hajápolásban is. Az ecetes öblítés selymessé, lazává és fényessé varázsolja a hajat. 4-5 evőkanál almaecetet kenjünk szét a hajunkon, majd öblítsük le.
* * *

És egy nagyon fontos dolog: Mikor NEM javasolt az almaecet fogyasztása!

* * *

Az almaecet egészségre gyakorolt pozitív hatása vitathatatlan. 1 evőkanál nyers almaecet 4 dl tisztított vízzel elkeverve étkezés után már régóta használt, természetes gyógyír gyomorégésre a szintetikus gyógyszerek helyett. A nyers almaecet emellett segíthet a bélműködés szabályozásában, így gyorsabb ütemben eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből. Segít a bőrbetegségek és pattanások gyógyításában is, sima textúrát és megjelenést adva a bőrnek. A nyers, szűretlen almaecet segíthet ízületi fájdalom és merevség esetén. Lebontja a zsírokat, így a szervezet képes felhasználni őket, azok nem tárolódnak tovább. Megnyugtatja a rovarcsípést helyén fellépő irritációt. De… Kúraszerűen, vagy esetileg, az alábbi esetekben nem ajánlott, vagy csak orvosi egyeztetés után szabad alkalmazni.

- Nyelési problémák

Az egészségügyi szakemberek szerint az almaecet tabletta rendszeres fogyasztása maradandó károsodást okozhat a nyelőcső nyálkahártyájában. Ugyanez történik, ha az almaecetet hígítatlanul fogyasztjuk.

A torok és a nyelőcső lágy szövetei könnyen kiégnek az erős savtól. Ha már eleve probléma van a nyelőcsővel, semmiképp ne fogyasszon almaecetet!

- Alacsony káliumszint

Az almaecet csökkentheti a szervezetben a kálium szintjét. Ha már eleve káliumhiányos a szervezet, ez szívritmus zavarokhoz, izomgyengeséghez, székrekedéshez, fáradtsághoz, ritkán bénuláshoz vezethet, de a légzésminőségre is hatással lehet.

Különösen kerülni kell az almaecet rendszeres fogyasztását olyan vízhajtókkal, melyek szintén csökkentik a káliumszintet. Ebben az esetben mindenképpen konzultálni kell a  kezelőorvossal!

- Véralvadási problémák esetén

Azok, akiknek a családjában már volt ilyen betegség, pláne, akik maguk is vérhígító készítményt kapnak véralvadás problémáikra, mindenképpen kérjék ki orvosuk tanácsát, mielőtt almaecetes kúrába kezdenek.

- Emésztőrendszeri problémák

Bár számos egészségügyi szakértő szerint a finomítatlan almaecet helyreállítja a szervezet pH szintjét, sok esetben lehet mellékhatásokra számítani. Ha méregtelenítésre használjuk az almaecetet, tudatában kell lennünk ezekkel: hasmenés, emésztési zavar, gyomorégés. Aki folyamatosan ezeket a mellékhatásokat tapasztalja, álljon le a kúrával, vagy legalább csökkentse a bevitt mennyiséget.

- Érzékeny fogak

Ha az almaecetet napi rendszerességgel fogyasztjuk, magas savtartalma miatt veszélynek tesszük ki amúgy is érzékeny fogainkat. Amellett, hogy elszíneződést okozhat, a fogzománcot is kikezdi. Annak ellenére, hogy hígított formában isszuk vagy bő vízzel vesszük be a tablettát, minden esetben öblítsük ki alaposan utána a szánkat! Ha állandósulna a fogak érzékenysége, abba kell hagyni az almaecet rendszeres fogyasztását!

almaecet_01.jpg
források:

A bejegyzés trackback címe:

https://bio-natur.blog.hu/api/trackback/id/tr512056877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása