Kardamom - Elettaria cardamomum
A kardamom egyike a legősibb fűszereknek, amit fűszerkeverékek (pl. curry-, masala) összeállításához és önmagában is szívesen használnak sütemények, puddingok, krémek és kávé illatosításához.
Felhasználható: termése, amit érés előtt szednek.
Hatóanyag: illóolaj (borneol, eukaliptol, kámfor, limonén, terpinén), zsíros olaj, keményítő, cukor.
Alkalmazása:
Belsőleg:
· Segíti az emésztőenzimek termelődését, görcsoldó, szélhajtó, idegi eredetű emésztési zavarokat enyhíti, megszünteti a böfögést, a savfelöklendezést és a hányingert
· Fejfájáscsillapító
· Nyálkaoldó, köhögéscsillapító, rekedtség, megfázás, asztma esetén
· Szívritmusfokozó
· Epekő esetén gyorsíthatja a kövek kiürülését, azonban orvossal egyeztetni kell, mielőtt alkalmaznánk!
Fűszerként: likőripari ízjavító. Az arab, indiai, afrikai konyhák kedvelt fűszere. Édességek: mézes sütemények, kekszek, kalácsok, marcipánok; húsok, kolbászok ízesítője. Az indiai curry-k alkotója. A kozmetikai ipar parfümök komponenseként használja. Detoxifikálja a kávé koffeinjét.
Ajánlott napi adag: 1-2 g drog, illetve azzal egyenértékű kivonat.