Zsálya (orvosi) - Salvia officinalis
Felhasználható: levelei, melyekhez a hajtáscsúcsot is hozzácsípik.
Hatóanyagai: 30-60% illóolaj: 0,1-0,5% mérgező tujon, 8-14% borneol, továbbá linalool, kámfor, eukaliptol, pinén, karvakrol, pikroszalvint és más antibiotikus hatású anyagok, glikozidok, gyanta, cseranyag, diterpén keserűanyag, triterpének, gyanta, ösztrogén anyagok, flavonoidok, fumársav, urzolasav, oleandolsav, oxitriterpénsav, klorogénsav, kávésav, nikotinsav, nikotinsavmid, fitoncidok, ami a TBC-bacilusokra hat.
Alkalmazása:
Belsőleg:
· izzadáscsökkentő, pajzsmirigy túlműködés-, valamint az idegrendszeri zavarok okozta izzadás ellen
· étvágyjavító, az emésztőenzimek elválasztását serkenti, bélhurutoldó, segítve a nyálka felszakadását, hasmenést gátló, összehúzó
· vércukorszint csökkentő
· gyulladáscsökkentő (mandula-, arc- és homloküreg-, torokgyulladásnál, fogínygyulladásnál, foghúsvérzésnél), száraz orrnyálkahártya-gyulladásnál hatékonyabb, mint a szárító hatású kamilla
· rendezetlen, fájdalmas, kimaradó menstruációnál hormon jellegű hatóanyagai miatt alkalmazható
· antibakteriális, antifunginális, antivirális hatású
Külsőleg:
· torokfájásra, a száj nyálkahártyájának, a fogíny gyulladásainak kezelésére használt öblögető
· rosszul gyógyuló sebek, nedvedző ekcéma borogatására
· aranyérbántalmaknál gyógyfürdők alkotója
· hatásos reuma, izomgyulladás, izomfájdalom kezelésében
Ajánlott napi adag: levélből 4-6 g, illetve azzal egyenértékű kivonat; gargalizálásra alkalmanként 3 g levélből készült forrázat (150 ml vízzel), 5 g szeszes kivonat vagy 2-3 csepp illóolaj 150 ml vízhez adva.
Fűszerként: fűszerkeverékek alkotója. Használják húsételek: kacsa, pulyka, liba, vadhúsok, pástétomok, töltelékek, halételek, valamint sajtok készítésénél, mivel segíti a zsíros ételek emésztését.
Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
az illóolaj és az alkoholos kivonatok belsőleges alkalmazása a magas tujontartalom miatt óvatosságot igényel, és a várandósság és a szoptatás ideje alatt ellenjavallt!
Források: www.orvosok.hu
Fotók: pixabay.com