Fahéj, Kínai fahéj, Ceyloni fahéj
Cinnamomum ceylonicum, Cinnamomum verum
Felhasználható: kéreg, levél, leveles hajtás
Hatóanyag: illóolaj (fahéjaldehid, eugenol, benzaldehid), valamint csersav, nyálka, keményítő, gyanta, egyéb cukrok.
Alkalmazása:
Belsőleg:
· Étvágyjavító, emésztésserkentő, szélhajtó, görcsoldó
· Nyálkahártyabevonó savtúltengés esetén
· Hányáscsillapító
· Segít a zsiradékok lebontásában a lipáz enzim aktivitásának fokozásával
· Fertőtlenítő, antibakteriális, antifunginális, antivirális hatású, felső légúti hurutos betegségek, köhögés és nehézlégzés kezelésében
· Izzasztó hatású
· Vérnyomás csökkentő, a szívtáji fájdalmakat enyhíti
· Méhösszehúzó hatású, erős méhvérzések megszüntetése
· Eugenol tartalma miatt természetes érzéstelenítő
Fűszerként: az illatszer- és likőrgyártásban alkalmazzák. Gyümölcslevesek, rizsből, tojásból készült ételek, kompótok, sütemények, torták, fagylaltok ízesítője. Fűszere italoknak, forralt boroknak.
Ellenjavallat: alkalmazását várandós anyák kerüljék, mert vetélést okozhat!
Források: www.orvosok.hu; www.fitoterapiakalauz.hu
Fotók: pixabay.com