A természet gyógyító ereje

Vis medicatrix naturae

Vis medicatrix naturae

Csipkebogyó - A vitaminbomba

Mindennapok gyógynövényei, avagy gyógynövények a háztartásban II. rész.

2016. szeptember 19. - BioNatur

Csipkebogyó (Rosa canina)

bicskafa, csipkerózsa, csipkebokor, ebcsipke, kutyarózsa, hecsedli, tüskefa,

rosehip.jpg

A csipkebogyó felhasználása:

A csipkebogyó gyenge vizelethajtású és enyhe hashajtó hatású. A gyümölcssavak és a pektin fokozzák a hatást, terápiás célokra azonban nem alkalmazható kielégítő eredménnyel.

Kellemes, édes-savanykás íze miatt élvezeti teaként, vagy ízjavító hatása miatt gyógynövény-keverékekben használható.

A csipkebogyómag húgyhólyag- és vesebántalmak, különösen vesekő esetén alternatív gyógymódként alkalmazható.

A vitaminban gazdag friss gyümölcshúsból lekvár és gyümölcslé készíthető, illetve vitaminkészítmények alapanyagául szolgálhat.

Sokrétű felhasználását az is bizonyítja, hogy teát, szirupot, lekvárt is csinálnak belőle, bár elkészítése igen munkás, miután bogyóban lévő apró szőröktől csak szőrszitán való átnyomással szabadulhatunk meg.

Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását, főként a sorvadásos betegségek ellen.

A C-vitamin fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a flavonoidok gyulladásgátló és antibiotikus immunerősítő hatást fejtenek ki, a pektinek pedig segítik az emésztést.

A bogyóból készített gyógytea influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején rendszeresen fogyasztandó.

Ismeretes gyógyhatása vese- és hólyagbántalmakra, bélhurut és hörghurut esetén.

Emésztést javító hatása közismert, gyenge vizelethajtó tulajdonságú.

A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is. Ízjavító hatása miatt gyógynövény-keverékekben, gyümölcs-teákban széles körben alkalmazzák.

FONTOS: Poros utak mellett NE szedjük a csipkebogyót!

Hatóanyagok: C-vitamin, pektin, almasav, citromsav, vas, magnézium sók, illóolaj, zsírosolaj, cseranyag, flavonoid, A-vitamin.

Teájának elkészítése és adagolása: 1 evőkanálnyi összetört bogyót 2 dl hideg vagy langyos vízben áztatunk 7-8 órán keresztül. 

Főzet készítése: 1 evőkanálnyi összetört bogyót 2 dl vízben 15 percig főzzük.

rosehips-11-10-091.jpg

 

Források: 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bio-natur.blog.hu/api/trackback/id/tr6511722175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása