A természet gyógyító ereje

Vis medicatrix naturae

Vis medicatrix naturae

Bodza - Az izzasztó

Mindennapok gyógynövényei, avagy gyógynövények a háztartásban X. rész.

2016. október 06. - BioNatur

Bodza, fekete (Sambucus nigra)

 

bodza_sambucus_nigra_vilmorin_common_elder.jpg

A bodza felhasználása:

 

A virágok forró teája nagyobb mennyiségben fogyasztva izzasztószerként hat, szívesen fogyasztják lázzal kísért meghűléses megbetegedésekben. Cserzőanyagai folytán külsőleg szájvizekben és fürdőkúrákban használják fel. A vitaminokban- és ásványi anyagokban gazdag termésekből készített gyümölcslevet és gyümölcsvelőt (főzve) a népi gyógyászatban meghűlés ellen, reumás- és idegfájdalmak enyhítésére, nyersen pedig hashajtóként alkalmazzák. Homeopátiás készítményei többek között a légutak gyulladásainál használatosak.

Tea: Meghűléses megbetegedések, hurut ellen fogyasszuk a virágból készült teát. Csészénként 2 teáskanálnyi bodzavirágot öntsünk le forrásban lévő vízzel, majd 15 perc múlva szűrjük le.

A bodzateát meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. A bogyókból készített savanyú lekvár kiváló hashajtó, vizelethajtó. Használják még vértisztításra, köhögéscsillapításra. A leveléből készült tea pedig reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de lázcsillapításra is ajánlják.

bodza_sambucus_nigra_003.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://bio-natur.blog.hu/api/trackback/id/tr2811764655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása