A természet gyógyító ereje

Vis medicatrix naturae

Vis medicatrix naturae

Galagonya - A szív barátja

2016. október 11. - BioNatur

Galagonya (Crataegus oxyacantha L.)

 

galagonya_crataegus_oxyacantha_1.jpg

A galagonyát a "szív gyógynövényének" is nevezik, mert bizonyítottan jó szíverősítő és szívnyugtató. Jótékony hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszben élő szívre, javítja a szívizomsejtek aktivitását, serkenti a szívizom vérellátását. Teakeveréke értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása javallt koszorúér-betegségek esetén. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását. Öregkori szívpanaszokra, illetve a szívizmok degenerációs megbetegedéseire ajánlott galagonyatea és galagonyatartalmú készítmények fogyasztása.

A Galagonya felhasználása:

A virágok, a levelek és a termések, valamint ezek kivonatai gyakran közösen, számos gyógyszeripari készítményben megtalálhatók. A galagonyakészítmények erősítik a szívizom összehúzódásának erejét, és javítják a koszorúér, valamint a szívizom vérellátását. Bár a galagonyakivonatok hatásmechanizmusa nem hasonlít a szívre ható glikozidok működéséhez, gyakran veszik igénybe őket digitális terápia megerősítésére és kiegészítésére. A népi gyógyászatban a gyümölcsből készített lekvárt esetenként használják még hasmenés ellen és erősítőszerként. A homeopátia a szív- és keringési panaszok keringési panaszok terén alkalmaz galagonya készítményeket.

Alkalmazása (belsőleg):

  • koszorúér –bántalom (angina pectoris),
  • szívfrekvencia szabályozásra,
  • szíverősítésre,
  • értágításra,
  • vérnyomáscsökkentésre,
  • vérkeringési problémákra,

Tea: 2 dl forró vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi szárított galagonyalevelet, majd 15 perc elteltével szűrjük le. Naponta 2-3 csésze tea fogyasztása javallott.

Tabletta: A galagonyából készített tabletta porított virágot, levelet, bogyót tartalmaz.

Fűszerként: A galagonya terméséből gyümölcs-zseléket és mártásokat lehet készíteni.

galagonya_termes.jpg

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://bio-natur.blog.hu/api/trackback/id/tr9011789201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása