A természet gyógyító ereje

Vis medicatrix naturae

Vis medicatrix naturae

Ragadós Galaj - A mirigyrendszer segítője

Galajfüvek gyógyhatásai III

2016. december 19. - BioNatur

Ragadós Galaj (Galium aparine L.)

ragados_galaj2.jpg

Felhasználása

A Ragadós galaj ehető. A növény levelit és szárait leves zöldségként lehet megfőzni. Nyersen fogyasztva az apróbb szőrök miatt kellemetlen lehet. A libák szeretettel fogyasztják, kedvelt csemegéjük ezért is nevezik aszályfűnek. Európában régen matrac kitömésére használták, mivel az összegubancolódott szárak jól tartották magukat és rugalmasságot biztosítottak. A növény gyökeréből pedig vörös festéket nyertek.

A drog idegnyugtató, enyhe altató és vérnyomáscsökkentő hatású.

Népi gyógyászatban egész Európában elterjedten használták és használják ma is. Egy értékes vizelethajtó, mely bőrproblémákra így seborrhoea, ekcéma és pikkelysömör, korpás fejbőr estén is kiváló gyógyír.

A növény föld feletti része vértisztító, gyulladáscsökkentő, hashajtó, vérzéscsillapító, izzasztó, lázcsillapító, frissítő hatású. Méregtelenítő szerként is használják. Hasznos lehet mandulagyulladás, hepatitisz, ciszták, prosztata problémák, nyirok problémák esetén is. A régi füves könyvek mint a mirigydaganatok ellenszerét említik.

Felhasználása megegyezik a Közönséges galaj felhasználásával!

ragados_galaj.jpg

 

 Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ragad%C3%B3s_galaj

http://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/ragados-galaj.html

http://gyogynovenyek.info/gyogynovenyek-betegsegekre/magas-vernyomas/ragados-galaj/

A bejegyzés trackback címe:

https://bio-natur.blog.hu/api/trackback/id/tr7911996640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása