A természet gyógyító ereje

Vis medicatrix naturae

Vis medicatrix naturae

Tinktúrák - avagy a gyógyító cseppek

2017. június 19. - BioNatur

Tinktúra - Kivonat - Esszencia - Macerátum

tincturi-de-plante.jpg

A sokféle elnevezés mind-mind különböző módon készült növényi kivonatokat jelent.

A különböző növényekben lévő hatóanyagokhoz mind-mind másféle eljárással lehet hozzájutni. A leggyakoribb módszereket mutatjuk be a következőkben: 

Lássuk melyek ezek:

- Tinktúra a növényi anyagoknak az alkoholos kivonata. Nagyon sok hatóanyagnak a legjobb oldószere az alkohol, vagy a víz és az alkohol keveréke, amely oldja a növények fontosabb hatóanyagait, egyúttal konzervál is.

- Macerátum Hideg vízben (szobahőmérsékleten) áztatással készülnek azok a vizes kivonatok melyeknek hatóanyagának illóolajtartalma jelentősen nagy, vagy a hatóanyag hőre érzékeny, továbbá ha ilyen körülmények között a hatóanyag jól, de a kedvezőtlen anyagok nem vonódnak ki.

- Olajos kivonat az olajos kivonatok étolajjal (olíva, napraforgó, len, repce, stb...) készülhetnek. A vízben nem, de olajban oldódó hatóanyagokat tartalmazó kivonatokat készíthetünk így. Ezen a módon előállított készítményeket t főleg külsőleg használják (pl: orbáncfű olaj)

 A tinktúrák oldalon ezekről a kivonatokról találhat leírásokat.

tinctures.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bio-natur.blog.hu/api/trackback/id/tr5510410768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása