A természet gyógyító ereje

Vis medicatrix naturae

Vis medicatrix naturae

Vérehulló fecskefű - a szemölcs ellenszere

2017. január 09. - BioNatur

Vérehulló fecskefű (Chelidonium majus)

 

verehullo_fecskefu_chelidonium_majus-1.jpg

 

A vérehulló fecskefű a mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozik, nyirkosabb talajokon, árokpartok mentén, akácosokban, erdők szélén élő évelő növény. Neve a Chelidonium a görög chelidón = fecske szóból ered, ugyanis addig virágzik, míg a fecskék itt vannak. A növény bármely részét megsértve, narancssárga tejnedv csordul ki belőle.

A növény felhasználandó része a gyökér és a virágos hajtás. Teljes virágzáskor gyűjtik a tavaszi hónapokban, néha gyökérzettel. A gyökérzetet ősszel vagy tavasszal szedik.

A növényben megtalálható alkaloid keverék mintegy 30 alkaloidból (koptizin, kelidonin, berberin, szangvinarin) áll. Tartalmaz még flavonoidokat, fehérjebontó enzimeket, kelidonsavat is.

Alkalmazható gyomor-bélrendszeri görcsök esetén. Ha a növény sárga nedvével bekenjük a szemölcsöt, tyúkszemet, akkor elpusztítja a szemölcsöt okozó vírusokat. Az alkaloidoknak vírusellenes hatása van, deemellett megemlíthető, hogy a sejtosztódást is gátolja. A frissen letört szárból előbukkanó narancssárga nedvvel 2 hétig, naponta többször kenjük be a szemölcsöt. A növény kb. 1 napig még ad nedvet, akkor is, ha már fonnyadóban van. Fürdés, mosakodás után érdemes újra bekenni, valamint vízbe ne tegyük, mert a nedv felhígul. A kúrát akkor is 2 hétig csináljuk, ha már az első napon elmúlt a szemölcs.


Figyeljünk rá: Használata különös óvatosságot igényel, mert erősen mérgező hatású növény. Belsőleg, csak orvosi felügyelet mellett használható! Túladagolása súlyos zavarokat okozhat, akár halálhoz is vezethet! Terhesség alatt fogyasztani szigorúan tilos, gyermekektől távol tartandó! Nagy mennyiségben mérgező, és a magas vérnyomásban szenvedők belsőleg ne használják! Epeelzáródás és korábbi vagy fennálló májbetegségek esetén ne alkalmazzuk. Epekő esetén, vagy ha a tünetek több mint két hétig fennállnak, forduljunk orvoshoz. Terhesség és szoptatás idején ne alkalmazzuk, és ne adjuk 12 évesnél fiatalabb gyermekeknek. Az irritáló hatású sárga tej a szembe ne kerüljön.

verehullo_fecskefu_chelidonium-majus.jpg

Források: Link1  -  Link2

A bejegyzés trackback címe:

https://bio-natur.blog.hu/api/trackback/id/tr9712095301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása