A természet gyógyító ereje

Vis medicatrix naturae

Vis medicatrix naturae

Barátcserje - A nők egészségőre

2017. január 23. - BioNatur

Barátcserje - Vitex agnus Castus

baratcserje_vitex_agnus_castus_flowers.JPG

 

Mire jó a barátcserje? A barátcserje alapvetően hormonális zavarok kezelésére használták, ugyanis nőknél segít a megbomlott hormonális egyensúly visszaállításában. Megfigyelték, hogy hatására  lényegesen csökkent a meddőség, a  menstruációs, klimaxos panaszok száma és mértéke

Hatóanyagok

A flavonoidok ( vitexin , casticin ), agnuside , p-hidroxi-benzoesav , alkaloidok , diterpenoidot és szteroid hormon prekurzor azonosítottak a barátcserjében

Felhasználás

Úgy tűnik, hogy a teljes terméskivonat gyógyhatású. Hormonokat nem tartalmaz, jótékony hatásának lényege azonban éppen az agyalapi mirigy serkentése – különösen az LH-hormonnak nevezett lutropin termelésére. Ez közvetett módon növeli a szervezet progeszteron-termelését – ez az anyag pedig a menstruációs ciklus szabályozását segíti. A prolaktin-termelés szabályozását is javítja. Az enyhén megemelkedett prolaktin-szint csökkentése nemcsak néhány meddő nőknél lehet hasznos, de azoknál is, akiknek a melle a PMS (premenstruációs szindróma) részeként nyomásérzékeny.

Barátcserjét  napjainkban különböző nőgyógyászati problémák esetén használják. Németországban előszeretettel használják a növény mag teljes kivonatát.  Megfelelő kutatási eredmények igazolták a PMS premenstruációs szindróma esetén megfelelő hatékonyságát. Eredményesen alkalmazható menstruációs ciklus problémák, méh miómák, menopauza esetén. 

A barátcserjéből készített kiegészítő szedése az alábbi problémák kezelésére ajánlható:

  • Meddőség
  • Menstruációs zavar
  • Klimax, hőhullámok esetén, éjszakai izzadás csökkentésére
  • PCOS
  • Pajzsmirigy autoimmun gyulladás
  • Kóros elhízás esetén
  • Depresszióban

Adagolás: a frissen szedett magvakat tisztítás után átdarálják, üvegbe teszik. Felöntik 96%-os alkohollal, tetejét csavaros tetővel lezárják. 10-14 napig érlelik, mindennap kétszer alaposan felrázzák. Az érési idő lejárta után leszűrik, az ázalékot vízzel átforralják. Szűrés után annyit adagolunk belőle az alkoholos kivonathoz, amennyivel 38-40 százalékosra hígíthatjuk. Naponta háromszor 10-20 cseppet fogyaszthatunk.

A növény magjából készült porból napi 2 g, vagy 2-4 kapszula, 1-2 teáskanálnyi, a gyárilag előállított cseppből 20-30 csepp (180 mg) javasolt. Az alkalmazása legalább 3 hónapon át szükséges a kívánt hatás eléréséhez. Mellékhatásokat nem észleltek.

Fontos!

A készítmény terhesség, szoptatás ideje alatt és fogamzásgátló készítmények mellett nem szedhető.

baratcserje_vitex_agnus_castus_tree.jpg

 

Források:

- Gyógynövény.info

- Napidoktor

- Wikipédia

baratcserje_vitex_agnus-castus_flowers.jpg

baratcserje_mag_vitex_agnus-castus.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://bio-natur.blog.hu/api/trackback/id/tr6012136547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása