Piros paprika - Capsicum annuum
Felhasználható: termése, ennek őrleménye, kivonatai
Hatóanyag: 20% csípősanyag (kapszaicin) főleg a termés válaszfalaiban található, továbbá A-, B2-, C- és E-vitamin, rutint, citrin, keszperidin, illóolaj, a magban zsíros olaj, zsíroldékony karotinoidok (kapszantin, kapszorubin, b-karotin, lutein, violaxantin), flavonoidok, szteroid glikoalkaloidok.
Alkalmazása:
Belsőleg:
· Étvágyjavító, az emésztőenzimek, gyomorsav képződését segíti, serkenti a belek perisztaltikáját
· Hasmenésnél baktériumölő hatású, különösen hatásos a vastagbél toxinjainak megkötésében
· Vitaminpótló
· Javítja a vérkeringést, segíti a szív pumpafunkcióját
· Antivirális hatású, herpeszvírus okozta tünetegyüttesnél
Külsőleg:
· Szeszes kivonata bőrvörösítő, vérkeringés fokozó, hajszálértágító, izomtonizáló, fájdalomcsillapító: izom- és ízületi fájdalmak, gyulladások, keresztcsonti derékfájdalmak, alsó végtagok keringési zavaránál
· Pikkelysömör különböző formáira, hajhullás megelőzésére
· A kozmetikai iparban arckenőcsökben, pakolásokban, hajhullást megelőző készítményekben alkalmazzák.
Fűszerként: a magyar konyha világhírű fűszernövényévé vált. Több változatban készítik és forgalmazzák: csípősségmentes, csemege, édesnemes, félédes, rózsa- és csípős (erős)paprikaként.
Ellenjavallat: nagy adagban nyálkahártya-gyulladást, gyomor- és bélrendszeri, továbbá máj- és vesepanaszokat okozhat. Ezért kontraindikált gyomorhurutnál, gyomor- és nyombélfekélynél, bélgyulladásos állapotokban és aranyér esetén. Használatát gyermekkorban sem ajánlják. Az erős paprika nedve szembe és nyílt sebbe kerülve
égető fájdalmat okoz.