A természet gyógyító ereje

Vis medicatrix naturae

Vis medicatrix naturae

Bodorrózsa - A természet gyógyító és szépítőszere.

2016. október 23. - BioNatur

Bodorrózsa - Cistus incanus

bodorrozsa_cistus_incanus_01.jpg

A természet gyógyító- és szépítőszere

Az örökzöld cistus egy aromás illatú cserje, amely túlnyomórészt Görögországban őshonos. A vadon termő növény a magnéziumban gazdag talajokon talál optimális feltételeket. Egészen a Krisztus előtti 4. századig visszakövethető a gyógynövény alkalmazása. Egy legenda szerint az olimposzi istenek bizonyos növényeknek gyógyerőt adtak. Ennek során a cistus növényt duplán áldották meg. A gyantában gazdag levelei miatt egyrészt gyógyítja a sebeket, másrészt megszépíti a bőrt, és a szervezetet összességében egészségesen és fiatalon tartja. De már az ókori egyiptomiak is ismerték a jelentéktelen növény gyógyhatását. A belőle nyert gyantát drágán árulták, és parfümként használták fel. A görög szerzetesek a cistus erejét különféle egészségügyi zavarokra alkalmazták.

Áldás a testnek és léleknek

Vizsgálatok szerint a cistustea hússzor erősebb antioxidatív potenciállal rendelkezik, mint a C- és az E-vitamin. Eddig a vörösbort és a zöld teát gondolták polifenolban a leggazdagabbnak. A zöld teában a cistusteához képest csak egyharmadnyi vitaminszerű anyag van jelen. A polifenolok olyan csersavvegyületek, amelyek körülveszik és megkötik a baktériumokat, vírusokat és nehézfémeket, hogy azok ne tudjanak benyomulni a sejtekbe. A betegség enyhül vagy nem is tör ki. A cistusban található polifenolok így képesek a szív- és érrendszert stabilizálni, az immunrendszert erősíteni és a sejtanyagcserét védeni. Bámulatos a cistustea antibakteriális és antivirális hatása. A baktériumok mellett a cistus leküzdi a gombákat és a vírusokat is, így a gyomor-bélbetegségeknek, a nemi betegségeknek, a köröm és a nyálkahártya megbetegedéseinek nincs esélyük. A cistus gyulladásgátló hatású, és csillapítja a viszketést is.

A cistustea alkalmazási területei

A cistusteát főleg influenzánál és megfázásoknál alkalmazzák. Nyákoldó hatású köhögésnél és hörghurutnál, semlegesíti a szabad gyököket, növeli az immunvédelmet, reumás betegségeknél gyulladáscsökkentő, serkenti az idegrendszert és salaktalanít. Külsőleg alkalmazva javítja a bőrképet és megfékezi a bőr öregedési folyamatát.

Az egészségre gyakorolt bizonyítottan pozitív hatásain kívül a cistustea jó szomjoltó és ízletes is. Nyugodtan ihatjuk nagyobb mennyiségben is bármely napszakban, mézhez enyhén hasonlító íze miatt a gyerekek is szeretni fogják.

bodorrozsa_cistus_incanus_02.jpg

 

 

Forrás:

http://gyogyszernelkul.com/cistustea-a-gorog-bodorrozsa-gyogyereje/

http://fitoterapiakalauz.hu/a-termeszet-gyogyito-es-szepitoszere/

A bejegyzés trackback címe:

https://bio-natur.blog.hu/api/trackback/id/tr5211833411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása