Kukoricabajusz (Zea mays)
Ki ne ismerné a Kukoricabajuszt? Néha a legegyszerűbb, gyerekjátéknak, vagy fölöslegesnek ítélt növényi részek bizonyulnak a leghatásosabb a megelőző- gyógyító alapanyagoknak.
A kukoricabajusz szaponint, cseranyagot, barna és sárga színanyagot, zsírosolajat, karvakrol illóolajat, pentozánt és keserű glikozidát tartalmaz.
Gyógyhatásai: húgyutak bántalmai, vesekő és hólyaghomok esetén, valamint vércukorszint csökkentő hatása miatt sikeresen használható cukorbaj esetén. Kimutatott foszforsótartalmánál fogva angolkórnál, hátgerincfájásnál előnyösen használható.
A kukoricabajusz kissé élénkítő és vérnyomás emelő hatású. Ismert még a gyulladásgátló és zsírtalanító hatása is.
Gyakori alkotórésze a cukorbetegségek elleni, a diétás és a vizelethajtó teakeverékeknek.
Felhasználása: Tea elkészítése és adagolása: 1 evőkanálnyi mennyiséget 5 percig főzünk 2 dl vízben és napi 2 alkalommal 2 dl-t kell fogyasztani.
Figyelem:
- NE használjunk génmódosított kukoricáról származó kukoricabajuszt!
- NE használjunk nagyüzemi monokultúrás termelésből származó kukoricabajuszt!
- Használjunk ellenőrzött származású lehetőleg BIO minősítéssel rendelkező terméket!
Források:
http://www.hazipatika.com/taplalkozas/gyogynovenyek/cikkek/a_bajusz_aldasai/20040108163132
http://filantropikum.com/rendkivul-hatekonyan-hajtja-a-vesekovet-es-fogyaszt-is-a-kukoricabajusz/